Please enter a search term:

  • Bouw

    Digitale tools veranderen je bedrijf duurzaam en zullen binnenkort onmisbaar zijn. Van e-commerce platforms met speciale functies voor B2B en B2C, tot verbonden apparaten (IoT) en AI, tot virtuele en augmented reality - neem contact met ons op.

    Ontdek het nu!

Bouw

In Duitsland is de bouwsector een belangrijke sector in termen van productie en werkgelegenheid, vóór de klassieke Duitse industriële sectoren machinebouw en chemie & farmaceutica.

Ook in Zwitserland is de bouw traditioneel sterk. in 2022 zal deze sector goed zijn voor 10 tot 15 procent van het bruto binnenlands product. Wat beide landen echter gemeen hebben, is de terughoudendheid om te investeren in digitalisering. Vooral kleine bedrijven zijn sceptisch. In Zwitserland zei 40 procent van de kleine en middelgrote ondernemingen dat ze de komende een tot vier jaar minder of hooguit evenveel zouden investeren in digitalisering. In Duitsland zijn de cijfers slechts iets beter.

De hoofdvereniging van de Duitse bouwindustrie ziet echter een "mentaliteitsverandering": de houding van de bedrijven verandert, omdat gebouwen en infrastructuren van de nabije toekomst steeds complexer worden en, naast steeds meer technische knowhow, een veel nauwere interactie van alle spelers vereisen, evenals de technische voorwaarden voor moderne visualisaties, gegevensverwerking en berekeningen.

In het algemeen biedt digitalisering in de bouwsector veel mogelijkheden om processen te optimaliseren, kosten te verlagen en efficiëntie te verhogen. In deze context is het belangrijk dat bedrijven intensief omgaan met de kansen en uitdagingen en gericht investeren in overeenkomstige technologieën en oplossingen.


Oplossingen voor digitalisering in de bouw

De bouwsector staat bekend als een van de grootste en belangrijkste sectoren van de economie, maar maakt vaak nog gebruik van traditionele methoden en processen. Digitale transformatie kan echter aanzienlijke voordelen bieden, vooral op het gebied van efficiëntie, kostenverlaging en verbetering van de projectoplevering.

Hieronder worden oplossingen, implementatiemogelijkheden en toepassingsvoorbeelden voor digitalisering in de bouwsector gepresenteerd:


Toepassingsgebieden voor digitalisering in de bouwsector


IoT-sensoren en andere technologieën kunnen worden gebruikt om gebouwen te monitoren en gegevens te verzamelen over de staat en het gebruik ervan. Dit helpt om potentiële problemen in een vroeg stadium op te sporen en te verhelpen en de efficiëntie van het gebruik van gebouwen te optimaliseren. Het onderhoud van gebouwen kan ook worden verbeterd door het gebruik van digitale oplossingen.

Praktische voorbeelden

Fabrikant van verwarmingstechnologie Viessmann:

De fabrikant van verwarmingstechnologie vertrouwt op het IoT-platform "Viessmann Vitoconnect", waarmee klanten hun verwarmingssystemen via een app kunnen bedienen en bewaken. De klantenservice kan via het platform ook op afstand toegang krijgen tot de verwarmingssystemen om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren of problemen te verhelpen. Dit bespaart tijd en kosten voor zowel klanten als bedrijven.

Bouwbedrijf Max Bögl:

Max Bögl vertrouwt op digitale oplossingen in facility management en bewaakt zijn gebouwen en faciliteiten met IoT-sensoren en andere technologieën.


Bouwprojecten zijn vaak erg complex en er zijn veel verschillende beroepen en bedrijven bij betrokken. Om hier efficiënt te kunnen werken, is goede samenwerking en communicatie essentieel. Digitale platforms en oplossingen zoals samenwerkingstools die samenwerking en communicatie vergemakkelijken, kunnen hier een belangrijke rol spelen.

Praktijkvoorbeeld van het gebruik van digitale oplossingen om de samenwerking in de bouw te verbeteren

RIB Software:

Het bedrijf biedt een cloudgebaseerd platform genaamd "MTWO", dat alle relevante gegevens en informatie van een bouwproject samenbrengt in één centraal systeem. Door MTWO te gebruiken, hebben alle projectdeelnemers op elk moment toegang tot alle belangrijke informatie, wordt de samenwerking verbeterd en de efficiëntie verhoogd.


Digitale sensoren en IoT-technologieën (Internet of Things) worden hier vaak gebruikt om belangrijke gegevens in realtime te verzamelen en te evalueren. Hierdoor kunnen bouwprojecten efficiënter worden beheerd en potentiële problemen en risico's in een vroeg stadium worden geïdentificeerd en verholpen.

Praktijkvoorbeeld

Het bedrijf Trimble biedt een verscheidenheid aan oplossingen en technologieën waarmee bouwprojecten efficiënter en kosteneffectiever kunnen worden beheerd. Sensoren en netwerkapparaten die het mogelijk maken om gegevens te verzamelen en deze in realtime te evalueren, spelen hierbij ook een belangrijke rol.


De digitalisering van bouwprocessen biedt op zich al veel mogelijkheden voor optimalisatie. Hier kunnen bijvoorbeeld digitale planningstools en software worden gebruikt om snel en efficiënt bouwtekeningen te maken. Ook op het gebied van 3D-printen en robotica zijn er al eerste toepassingen in de bouwsector die het mogelijk maken om onderdelen snel en kosteneffectief te produceren.


Naast de bovengenoemde toepassingsgebieden zijn er nog veel meer mogelijkheden voor digitalisering in de bouwsector. Digitale oplossingen kunnen bijvoorbeeld ook worden gebruikt voor materiaalinkoop, -beheer en -verwerking. Het gebruik van virtuele en augmented reality technologieën om bouwprojecten te visualiseren en bouwprocessen te simuleren wordt ook steeds belangrijker.


Conclusie

In het algemeen kan worden gesteld dat digitalisering in de bouwsector al grote vooruitgang heeft geboekt en nog steeds een breed scala aan mogelijkheden biedt. Door gebruik te maken van digitale oplossingen en technologieën kunnen bedrijven hun processen optimaliseren, kosten verlagen en hun concurrentievermogen vergroten. In deze context is het belangrijk dat bedrijven intensief omgaan met de kansen en uitdagingen en gericht investeren in overeenkomstige technologieën en oplossingen. Alleen zo kunnen ze profiteren van de voordelen van digitalisering en concurrerend blijven.